Thursday, December 25, 2008

Kuih Seri Muka

Hari ini belek2 blog mat gebu terjumpa satu resepi 'kuih seri muka'. Actually ni adalah kali ketiga saya cuba buat seri muka, sebelum ni tak pernah menjadi elok. Mesti 'kepala'nya asyik terlembek je...Kerana agak kerinduan untuk makan kuih ni yang biasa arwah Opah buat masa dikampung dulu, cuba2 lah cari resepi di tenet. Tapi hat versi mat gebu punya ni tak sama dgn yg biasa Opah buat. Opah biasa buat 'kepala' warna coklat sebab guna gula merah/kabung. Next time pulak lah cuba seri muka versi Opah. Dengan bangganya saya nak tayang... Inilah dia resepi dan gambar kuih seri muka versi mat gebu yang telah saya sediakan dgn jayanya.......

KUIH SERI MUKA
BAHAN LAPISAN BAWAH :-)
250 g beras pulut, cuci dan rendam 30 minit, toskan
200 ml santan cair*
1/3 camca teh garam*
1/2 camca besar minyak masak*(*disatukan dan kacau rata)
1 helai daun pandan, disimpul
Beberapa titik pewarna biru (optional)

BAHAN LAPISAN ATAS :-)
60 g tepung gandum
1 1/2 camca besar tepung jagung
90 g gula pasir
2 biji telur
1/3 camca teh garam
375 ml pati santan santan*
4 helai daun pandan*(*dikisar dan tapis)
1 camca teh pandan paste

CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK LAPISAN ATAS :- Panaskan kukusan, tuang pulut ke dalam tin yang berukuran 8 x 8 x 3 incii, tuang bancuhan santan cair dan gaul rata, letak daun pandan atas pulut dan kukus 20 minit. Bila pulut masak, keluarkan 1/3 bahagian, dan campur dengan beberapa titik pewarna biru, gaul rata. Masukkan pulut bewarna ke dalam loyang berisi pulut biasa dan gaul rata. Kemudian tekan padat. Ketepikan sebentar. (kalau tak suka pulut ada warna, biarkan putih saja).

UNTUK LAPISAN ATAS :- Bancuh semua bahan2 untuk lapisan atas, kacau dengan whisk hingga gula hancur dan larut. Tapis adunan dan ketepikan.
UNTUK KUIH SERI MUKA/PUTRI SALAT :- Tuang bancuhan tadi atas pulut dan sambung mengukus selama 40 minit - 1 jam. Bungkus tutup kukusan dengan kitchen towel yang bersih untuk mengelakkan wap menitik atas kuih atau tutup permukaan tin dengan aluminium foil. Gunakan api sederhana kuat semasa mengukus. Biar kuih betul2 sejuk sebelum dipotong...



The very the sangat the lemak nih...

Gemok la kalo makan selalu...





"Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna...”

0 comments:

 

Designed by Simply Fabulous Blogger Templates