Friday, September 19, 2008

16 Ramadhan 1429H

Hari ini teragak nak berbuka dengan nasi pula sebab ada ikan siakap besar yang baru beli weekend baru ni belum dimasak lagi. Kalau nak buat bersahur gerenti tak habis punya. Fikir2 cuba masak kukus lah.....





SIAKAP KUKUS


Bahan2 (diperap sebentar dan dikukus hingga ikan separuh masak, dalam 15 ke 20 minit)
Seekor ikan siakap
2 ulas bawang putih - diracik
1 inci halia - diracik
1 inci kunyit hidup - diracik
2 batang serai - diketuk
8 helai daun limau purut

Perahan limau nipis (2 biji)



Bahan2 ditabur diatas ikan yg separa masak dan kukus lagi selama 10 minit
1/2 batang carrot - diparut
1 biji sengkuang saiz kecil - diparut
6 batang asparagus

Bahan sos

1 sudu besar minyak jagung untuk menumis
2 ulas bawang putih
1 sudu serbuk lada hitam
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu besar gula


2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar tepung jagung dicampur 1/2 cwn air


Cara
Tumis semua bahan kecuali sos tiram dan tepung jagung. Apabila bahan tumisan sudah kekuningan masukkan sos tiram dan tepung jagung dan renihkan hingga sos menjadi pekat. Tuang ke atas ikan yg siap dikukus.














"Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna...”

0 comments:

 

Designed by Simply Fabulous Blogger Templates