Sunday, June 28, 2009

Kek Durian

5 Rejab 1430H

Musim durian datang lagi....dah puas makan durian raw, rasa2 macam nak try buat kek la pulak. Resepi dari Mat Gebu:

Bahan-bahan ( 10 - 15 orang )
• 185 g mentega
• 150 g gula aising
• 4 biji telur Gred A, asing kuning dan putihnya
• 185 g tepung berserbuk penaik (self raising flour), diayak
• 125 g isi durian segar, dikisar
• Secubit cream of tartar
Cara-cara
1. Pukul mentega dan gula hingga putih. Masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan tepung berselang - seli dengan isi durian hingga habis. Gaul hingga rata.
3. Dalam mangkuk lain pukul putih telur bersama secubit cream of tartar hingga kembang dan kental. Kaup dan gaulkan ke dalam adunan kek tadi menggunakan senduk secara sehala (jangan terlebih gaul) hingga rata.
4. Tuang dalam tin kek yg telah digris dengan mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 175C selama 40 - 50 minit. Bergantung pada oven masing-masing.
5. Uji kek dengan cara mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek jika lidi itu keluar licin, kek anda telah masak. Selamat mencuba.....





Hat ni pulak cucur durian....teringat zaman kecik2 masa kat kpg...bila musim durian mesti berlambak2 kami dapat durian sebab arwah Apak ada kebun sendiri...banyak la durian yang tak termakan. Yang elok2 bole la dibuat jemput durian. Yang tak berapa elok, buat la tempoyak.....

0 comments:

 

Designed by Simply Fabulous Blogger Templates