Wednesday, October 1, 2008

Hari Raya Aidilfitri 1429H

Semenjak saya mendirikan rumahtangga dan setiap kali menyambut hari raya di rumah mertua; memang menu utama adalah ketupat yang dimakan bersama kuah lodeh dengan sambal tumis juga ayam masak merah dan daging masak kurma.Jiran sebelah menyebelah pula akan bertukar-tukar juadah dengan menghantar sedulang penuh dengan menu yang lebih kurang sama iaitu ketupat dan masak lodeh ditambah dengan masakan ayam dan daging.

ketupat siap dimasak
kuah lodeh
daging masak kurma kemestian bagi ayah mertua
ayam masak merah

Juadah dari jiran sebelah kiri
Juadah dari jiran sebelah kanan


Tradisi di rumah mertua juga yang tiada dilakukan pabila menjelang hari raya di rumah sebelah keluarga saya ialah aktiviti bersalaman selepas solat sunat aidilfitri secara mengikut aturan susunan dari anak sulung hingga anak terakhir diikuti oleh isteri/suami dan anak2 masing2. Bukan lah bermakna kami tidak bermaafan di hari raya tetapi rasanya lebih secara tidak formal dan secara volunteer.
Disini juga pada hari raya pertama akan selalu ramai tetamu terdiri daripada sanak saudara dan kanak2 yang datang beraya. Disebelah keluarga saya pula, biasanya kami yang akan mengunjungi sanak saudara dan pada keesokkannya baru lah menerima tetamu.
Namun begitu, pagi tadi awal2 lagi setelah siap lebih kurang urusan di rumah, cepat2 kami keluar beraya ke rumah saudara sebelah ibu mertua saya yang menjadi D.O di Kota Tinggi
get ready masuk barisan utk bermaafan

Ayah dan mak mertua tengah ready nak bermaafan

acara bermaafan dimulakan oleh suami kakak ipar yang sulung

Anak2 buah dan anak2 saya dgn kakak ipar
Budak2 kalut tengah kira duit raya yg dapat lepas salam2


"Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna...”

0 comments:

 

Designed by Simply Fabulous Blogger Templates